Väderbeständiga kläder är praktiska för alla som vistas utomhus, oavsett om det är en lugn promenad eller en krävande fjällvandring. Kläderna skyddar mot väder och vind, men det finns en baksida. Deras miljöpåverkan är viktig att känna till. Här går vi igenom hur de påverkar vår planet, från tillverkning till avfall.
Material och kemikalier
Många väderbeständiga plagg är gjorda av syntetmaterial som polyester och nylon. Dessa material kommer från olja, en icke-förnybar resurs. Att omvandla olja till syntetfibrer kräver mycket energi och bidrar till utsläpp av växthusgaser. Syntetmaterial bryts dessutom ner väldigt långsamt, vilket gör att de stannar kvar i naturen länge.
Mikroplaster
Ett problem med syntetmaterial är mikroplaster. Små plastpartiklar lossnar när du tvättar kläderna och följer med avloppsvattnet ut i sjöar och hav. Där kan de skada djur och även oss människor.
PFAS – “Evighetskemikalier”
För att göra kläder vatten- och smutsavvisande används ofta PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser). Dessa ämnen bryts inte ner, vilket gett dem namnet “evighetskemikalier”. Istället samlas PFAS i naturen, i vattendrag och i levande organismer, inklusive människor. Vissa PFAS kan påverka immunförsvaret och levern, enligt forskning. Du kan läsa mer om PFAS och deras effekter på Kemikalieinspektionens webbplats.
Vattenavvisande eller vattentätt?
Det är bra att veta skillnaden mellan vattenavvisande och vattentätt. Vattenavvisande kläder klarar lättare regn, medan vattentäta kläder skyddar mot kraftigare regn under längre tid. Ofta används PFAS för att göra kläder helt vattentäta, men det finns alternativ.
Behövs fläckavvisning?
Forskare vid Stockholms universitet har visat att den fläckavvisande egenskapen, som ofta uppnås med PFAS, inte alltid behövs. Många behöver främst kläder som skyddar mot regn, och då finns det andra, bättre alternativ för miljön. Du hittar mer information hos Stockholms universitet.
Tillverkningens påverkan
Även själva tillverkningen påverkar miljön.
Vattenanvändning
Textilproduktion kräver mycket vatten. Det går åt vatten för att odla bomull, men också för att göra syntetmaterial. Vatten används också vid färgning och beredning av tyger.
Energi och utsläpp
Klädtillverkning kräver mycket energi. Det går åt energi i fabrikerna och vid färgning och behandling av tyger. Om kemikalier från processerna inte hanteras rätt kan de skada miljön. Produktionsfasen står för ungefär 80 procent av klimatpåverkan från kläder som säljs i Sverige, enligt Konsumentverket.
Mer hållbara alternativ
Allt fler blir medvetna om textilindustrins miljöpåverkan. Utvecklingen går mot mer hållbara alternativ. Flera tillverkare av friluftskläder har börjat ta bort PFAS från sina produkter och använder nu PFAS-fria, vattenavvisande behandlingar.
Nya material
Ett steg mot minskad miljöpåverkan är att använda biobaserade och återvunna material. Biobaserade material tillverkas av förnybara råvaror från växtriket, som skog eller grödor, istället för fossil olja. Återvunna textilier är en annan viktig resurs. Genom att använda gamla textilier till nya kläder minskar behovet av att tillverka nytt.
Lin och hampa
Naturmaterial som lin och hampa är också bra alternativ. De kräver mindre vatten än bomull och syntetmaterial. Dessutom tar linplantan upp koldioxid från luften, vilket gör lin till ett mer hållbart val.
Ull
Ull är ett annat förnybart material som kan vara ett mer hållbart alternativ. Det är dock viktigt att välja ull från producenter som tar hänsyn till djurens välbefinnande.
Lyocell
Lyocell är ett material gjort av träfibrer. Processen att tillverka Lyocell är mer skonsam mot miljön än den för traditionell viskos. Du kan läsa mer om hållbara textilier på Medveten Konsumtion.
Impregnering
Impregnering skyddar kläder mot väta och smuts. Många impregneringsmedel innehåller PFAS, men det finns PFAS-fria alternativ. Du kan ofta återimpregnera dina kläder hemma genom att använda en PFAS-fri spray eller genom att tvätta in ett medel i tvättmaskinen.
Så kan du göra skillnad
Som konsument kan du påverka. Genom medvetna val kan du minska din miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar klädindustri.
Välja rätt
Här följer några tips:
PFAS-fria alternativ
Välj kläder märkta “PFAS-fria”, “fluorkarbonfria” eller “PFC-fria”.
Fråga i butiken
Ta reda på vilka kemikalier som använts.
Miljömärkningar
Välj kläder med miljömärkningar som GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS ställer krav på material, tillverkning och arbetsvillkor.
Sköta om kläderna
Här följer några tips:
Tvätta sällan
Tvätta dina väderbeständiga kläder bara när det behövs.
Följ tvättråden
Använd gärna en tvättpåse som fångar upp mikroplaster. Naturvårdsverket ger tips om hur du tvättar mindre miljöfarligt.
Undvik onödiga kemikalier
Vissa kläder har antibakteriella behandlingar, men de är oftast onödiga och kan skada miljön.
Återvinna och återanvända
Här följer några tips:
Köp second hand
Att köpa second hand är ett bra sätt att minska miljöpåverkan.
Textilåtervinning
Från 2025 ska textilavfall samlas in separat i Sverige. Det öppnar för ökad återvinning.
En bättre framtid
Väderbeständiga kläder behöver inte vara dåliga för miljön. Genom forskning, nya idéer och medvetna val kan vi skapa kläder som skyddar mot väder och vind, samtidigt som de är snälla mot miljön.
Genom att välja kläder gjorda med mindre mängd skadliga kemikalier, av bättre material och genom att återvinna textilier, kan vi göra skillnad. Genom att ta hand om kläderna, använda dem länge och välja nya plagg med omsorg kan alla bidra.
Mot en hållbar garderob
Börja redan idag – välj PFAS-fria alternativ och fråga efter miljömärkta kläder! Tillsammans kan vi påverka.