Mode, trender och kläder är i ständig förändring men är samtidigt något som kan komma tillbaka. Eftersom att mode kommer och går kan det vara svårt att veta vad mode egentligen innebär. I det här inlägget kommer du att få en bra överblick på vad mode är för något och dess historia.

Vad är mode?

Vi börjar med att berätta lite om vad mode är. Mode har varit en stor och viktig del för vår kultur sedan långt tillbaka i vår historia. Med hjälp av kläder har vi möjlighet att visa vår personlighet, men också visa vilken klass vi tillhör. Mode är ett begrepp som används för att beskriva vilka trender och kläder som är mest moderiktiga just nu. Förutom att mode beskriver vilka kläder och accessoarer som är trendiga för tillfället kan det även beskriva andra trender. Till exempel skönhetsprodukter, hårfrisyrer, maträtter och arkitektur.

Ordet mode kommer från början ur det latinska ordet modus vilket i sin tur beskriver att något är modernt och rätt i tiden. Numera används ordet mode för att beskriva vad som är mest trendigt och moderiktigt inom kläder, accessoarer och skor. Men som vi nämnde tidigare går ordet också att använda för att beskriva andra sorters trender. Men de flesta kopplar ordet mode till kläder.

Modets historia

Som du säkert har förstått vid det här laget så är mode och kläder något som ständigt förändras. Därför kan det vara intressant att få veta lite mer om modets historia.

I mänsklighetens tidiga historia var kläder inte särskilt manligt eller kvinnligt kodade. De flesta bar kläder som tunikor, klädedräkter och liknande. Det var först på medeltiden som vissa klädesplagg blev manligt, eller kvinnligt kodade och kläderna anpassades något mer efter kropparnas attribut och visade därmed könstillhörighet. Det var exempelvis nu som män började att bära skjortor.

Det här med att visa könstillhörighet genom de plagg man bär utvecklades ännu mer in på renässansen då kvinnor gärna fick se kurviga ut medan männen skulle se starka ut.

Om vi hoppar vidare in i tiden kring 1600 och 1700-talet kan vi nämna att peruker blev modernt för både kvinnor och män. Peruken användes vid finare tillfällen och visade därmed social status. När det kommer till färger var det på 1700-talet som man började att klä sig i mer färgglada färger, till exempel pasteller i färgerna rosa, blå och grön. Fram tills dess var det vanligast med naturnära färger, till exempel brun och grön.

På 1900-talet var vi drabbade av ett flertal världskrig vilket också drabbade modeindustrin. Senare på 1920-talet blev modet mer fritt, framför allt för kvinnor då vi började att slopa korsetten och därmed kunde börja röra oss mer fritt och decenniet därefter kunde kvinnor börja bära byxor.